Tiistaina 21.6.2016 järjestettiin ensimmäistä kertaa testiautomaatiosta kiinnostuneille epämuodollinen Robot Framework Meetup -tapahtuma. Tapahtuma toteutettiin todella nopealla aikataululla, joten oli erittäin ilahduttavaa, että paikalle saapui Ravintola Bruuverin kabinetin täydeltä Robot Frameworkista kiinnostuneita. Ensimmäinen Robot Framework Meetup olikin kiistaton menestys.

Mistä tulet, missä olet Robot Framework?

Testiautomaatioalusta Robot Frameworkin keksijä ja pääkehittäjä Pekka Klärck kertoi tilaisuuden aluksi alustan historiasta ja tulevaisuudennäkymistä: diplomityötä varten kehitellyistä prototyypeistä alkunsa saanutta alustaa lähdettiin kehittämään Nokia Networksilla vuonna 2005, ja avoimen lähdekoodin alusta julkaistiin kolme vuotta myöhemmin.

Alustasta on sittemmin kasvanut laaja ekosysteemi, johon kuuluu runsaasti geneerisiä testikirjastoja ja muita työkaluja. Suomessa se on jopa noussut testiautomaation jonkinlaiseksi standardiksi. Robot Frameworkia käyttävätkin esimerkiksi Nokia, Kone, Vaisala ja Metso, joista Nokia myös toimi alustan sponsorina vuoden 2015 loppuun. Klärckin mukaan tulevaisuudessa tavoitteena on tutustuttaa myös muu maailma Robot Frameworkiin – ulkomailla alusta ei vielä ole yhtä tunnettu.

Nouseva Robot Framework Foundation

Omenian oma Ismo Aro pääsi seuraavaksi ääneen aiheenaan Robot Framework Foundation, jonka perustamisessa Omenia on myös ollut mukana. Robot Framework elää murroksen aikaa – Nokia ei enää rahoita alustaa, vaikka se onkin yrityksellä yhä käytössä. Alustan tulevaisuuden takaamiseksi tarvittiin uusi toimija, joten yhdistys perustettiin vuosi sitten tukemaan Robot Frameworkin jatkokehitystä ja edistämään sen yleistymistä.

Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä kahdeksan suomalaisyritystä. Alusta ei kuitenkaan ole minkään yksittäisen yrityksen hallussa, vaan sitä kehittää aktiivinen ja avoin yhteisö. Tärkeimpänä tavoitteena on toiminnan jatkuvuus, vaikka toki käyttäjien ja jäsenten määrän kasvukin on toivottavaa. Yhdistys järjestää esimerkiksi juuri tämän meetup-illan kaltaisia kokoontumisia ja tulevaisuudessa kenties konferenssejakin.

”Tämä oli vasta alkua”, Klärck myhäilee.

Myös yleisö osallistui mukaan tapahtumaan aktiivisesti ja esitti kysymysten lisäksi toivomuksia seuraavista tapaamisista: kokoontumisia voisi pitää noin kerran kahdessa kuukaudessa, ohjelmaksi toivottiin esimerkiksi hands on -tyyppistä toimintaa, case studyja ja workshoppeja. Erityisesti leiri-idea sai kannatusta: voitaisiin kokoontua yhteen esim. viikonlopuksi ja kehittää vaikkapa uutta testikirjastoa.

Klärck ja Aro ovat innoissaan tapahtuman herättämästä kiinnostuksesta. Robot Framework Foundationille on selvästi tilausta, sillä useat ovat kiinnostuneita toimimaan alustan parissa. Paikan päälle oli lyhyestä varoitusajasta huolimatta ilmestynyt aktiivista porukkaa ja runsaasti uusia kasvoja, mikä lupailee hyvää yhteisön ja alustan tulevaisuudelle.

”Näinkin lähellä lomakautta näin paljon porukkaa. Hienoa, että kiinnostusta selvästi riittää”, Aro tuumaa.