Omenialla työskentelee monissa liemissä keitettyjä ohjelmistoalan rautaisia ammattilaisia vaihtelevissa työnkuvissa. Testiautomaatioasiantuntija Aleksi Aalto ja ohjelmistokehitysasiantuntija Mauri Tikka ovat eräitä Omenian konkarikoodareita. Tällaiselta näyttää heidän arkensa ohjelmistoautomaation parissa.

Järjestelmien monipuolinen maailma

”On mielenkiintoista, kun pääsee tutkiskelemaan koko järjestelmää, joka voi koostua ohjelmistoista 80-luvulta nykypäivään”, Mauri Tikka kertoo. ”Uuteen järjestelmään tutustumista voisi verrata sudokun tai ristisanatehtävän ratkomiseen.”

Yli 30 vuotta alalla työskennellyt Tikka on ehtinyt tehdä uransa varrella kaikenlaista. Usein ohjelmointityön mielletään olevan hieman yksitoikkoista ja puuduttavaa – käytetään vain yhtä ohjelmointikieltä ja työskennellään vain yhden asian parissa.

”Omenialla työ on paljon monipuolisempaa”, Tikka selittää. ”Testiautomaatioprojektit ovat lyhyempiä kuin kehitysprojektit, kuukaudessa tulee yleensä valmista. Koko ajan siis pääsee oppimaan uutta.”

Testikeissi on kuin pyramidi

Testikeissin rakentaminen on kuin pyramidia pystyttäisi: ensin on tehtävä perustyö, niin asiat muuttuvat päivä päivältä helpommiksi. Järjestelmiin onkin tutustuttava perin pohjin, ja tähän vaaditaan joskus jopa arkeologin otetta. Tämä myös edellyttää todellista kiinnostusta tietotekniikkaan, sillä yleensä testikeisseissä testataan useiden järjestelmien yhteentoimivuutta, jolloin ongelmat voivat ilmetä yhtä hyvin mainframe-järjestelmässä kuin modernissa web-applikaatiossakin.

Vaikka Tikka voisi tehdä suuren osan töistään etänä, hän haluaa mennä työpaikalle aina kun mahdollista. Keskittyminen on helpompaa ilman häiriötekijöitä. Testitapauksia ajetaan päivittäin – joskus ne toimivat, joskus taas eivät. Päivästä kuluukin yleensä tunnista pariin ongelmakohtien selvittämiseen. Päivittäisiin hommiin kuuluvat myös testikeissit Robot- tai Python-koodilla.

”Omenialla meitä kaikkia kutsutaan asiantuntijoiksi. Titteliäni mietittäessä yksi ehdotus oli ATAT, asiantuntemusasiantuntija”, Tikka muistelee. ”Nimikkeeksi tuli kuitenkin loppujen lopulta ohjelmistokehitysasiantuntija.”

Tikan työssä yhdistyy itsenäinen ongelmanratkaisu ja tiimityöskentely. Kun töissä istutaan vierekkäin toisten koodareiden kanssa, apu on aina lähellä, ja toisiakin pääsee jeesaamaan. Toki myös asiakkaiden auttaminen testikeissien käyttöönotossa on tärkeä osa töitä.

”Vaikka tämä on koodaushommaa, olemme myös konsultteja”, Tikka kiteyttää.

Testiautomaatio on tiimityötä

”Pyöräilen töihin ja rupean säätämään”, Aleksi Aalto kuvailee tyypillistä työpäiväänsä. ”Teen paljon teknistä hommaa, välillä itse ja välillä neuvon muita.”

Aalto työskentelee Omenialla testiautomaatioasiantuntijana, joskin hänen mielestään ohjelmistoautomaatio on kenties sopivampi termi työlle. Aallon työ keskittyy pääsääntöisesti asiakkaan tuotekehityksen tukemiseen. Testiautomaation lisäksi hän ottaa kantaa versionhallintaan, deploymenteihin, testi- ja ajoympäristöihin sekä itse tuotteeseen.

Tuotekehityksessä Aalto ratkaisee ongelmia bisneslähtöisesti: miten uuden releasen saisi valmiiksi ajallaan tai tuotekehityksen halvemmaksi ja tehokkaammaksi testiautomaation avulla. Kun tuotekehittäjät saavat nopeaa palautetta, uskaltavat he myös tehdä muutoksia useammin – muutoin niitä ei usein julkaista niin usein kuin olisi hyödyllistä.

Aalto neuvottelee päivänsä aikana paljon toisten kehittäjien kanssa: aina löytyy paljon parannettavaa, joten on elintärkeää osata priorisoida asioita. Millä muutoksilla on suurin vaikutus järjestelmän loppukäyttäjien ja bisneksen kannalta? Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Aalto käy jatkuvaa keskustelua kaikkien projektin osapuolten kanssa saadakseen tarvittavan kokonaiskuvan ja validoidakseen omia ajatuksiaan.

”Työ on enemmän tiimityöskentelyä”, Aalto kertoo. ”Mutta mukavan vaihtelevaa. Konsultoinnin lisäksi saan tehdä myös teknisiä hommia.”

Myös Aallon mukaan ajatus yksin luolassa istuvasta insinööristä on auttamattoman vanhentunut – insinöörit ovat jo kauan sitten ilmestyneet ihmisten ilmoille. Ylitsevuotavan ekstrovertti ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä pätevä introvertti pärjää kyllä alalla. Aallon mielestä yksi Omeniassa työskentelyn parhaista puolista onkin mahtava työporukka, jonka kanssa vaikeimmatkin pulmat saadaan nopeasti ratkaistua.