32-vuotias Matti Mokko on testausautomaation konkari. Yhdeksän vuoden työuran aikana tietotekniikan diplomi-insinöörille on kertynyt monenlaista osaamista testauksesta, testauksen automatisoinnista, testauksen automatisoinnin työkalujen kehityksestä ja luonnollisesti ohjelmistokehityksestä.

Tällä hetkellä Mokko työskentelee sulautettujen järjestelmien parissa. Työ tuntuu mielekkäältä, sillä siinä pääsee suoraan näkemään, miten kirjoitettu koodi liikuttaa oikeita, konkreettisia esineitä. Lisäksi työssä korostuu Mokon intohimo puhtaan ja helposti luettavan koodin kirjoittamiseen.

Työpäivissä yhdistyy sekä koodaaminen että testaaminen. Testaustaustansa ansiosta Mokko pystyy kehittäjän työssään kirjoittamaan yksikkötestien lisäksi integraatiotestejä. Näin testit saadaan kattamaan suurempi osa koodista. Peruskoodauksen ja koelaboratoriossa suoritettavat testaukset kulkevat siis käsi kädessä.

Koodaus on ongelmanratkaisua

Mokon ei ole vaikea perustella, miten hän päätyi alalle ja miksi hän viihtyy työssään. ”Tykkään ongelmanratkaisusta, ja sitähän koodaaminen loppupeleissä on.” Ei siis ole juurikaan yllättävää, että koodaaminen ja teknologia ovat tärkeä osa myös hänen vapaa-aikaansa.

Omenialla Mokko on työskennellyt artikkelin kirjoitushetkellä noin vuoden päivät. ”Parasta Omeniassa on myönteinen ilmapiiri ihmisten kehittymisen suhteen. Sen lisäksi, että porukka tukee toisiaan jatkuvasti pikaviestiminen välityksellä, joka kuukausi järjestettävien CodeFestien merkeissä pääsee aika vapaasti tekemään ja opettelemaan kiinnostavia juttuja, joihin ei välttämättä arkisissa työtehtävissä törmää. Vahingossakin oppii aina jotain uutta ja hyödyllistä.”

Kuka sopii Omeniaan?

Mokon mielestä omenialaisia yhdistää intohimo ja kiinnostus uusien asioiden oppimiseen ja teknologiaan. Työporukka viihtyy yhdessä sen verran hyvin, että aikaa vietetään yhdessä myös työajan ulkopuolella. Yhdessä tehdään mm. voimaharjoittelua oman kehon painolla.

Yhden asian Mokko kuitenkin haluaisi työpaikassaan vielä muuttaa: ”Se Omenia-bändi, josta ollaan pitkään puhuttu, ois hyvä saada jossain vaiheessa kasaan.