Automaatio ja robotiikka kiinnostavat meitä omenialaisia kesälomillakin – tosin arkea kevyemmissä merkeissä. Jotta sinäkin saisit kesääsi enemmän tekoälyä, keräsimme avuksesi listan kesän sekä kuumimmista että klassisimmista robottitärpeistä elokuvissa, tv:ssä, peleissä ja muuallakin.

1. Max Aguilera-Hellweg: Humanoid

Robotit – aivan kuin me! Muun muassa National Geographicista ja Rolling Stonesta tutun valokuvaajan Max Aguilera-Hellwegin valokuvateos Humanoid on mahtava lisä androidien ystävän kirjastoon. Kirja esittelee upeissa kuvissaan metallisia ihmisiä, jotka eivät enää vain näytä kaltaisiltamme, vaan myös käyttäytyvät – tai jopa tiedostavat – kuten me.

2. Mr. Robot

True Detectiven tuottajien luoma tv-sarja Mr. Robot ei nimestään huolimatta ole kertomus robotista. Korruptoituneista suuryrityksistä, anarkistisista hakkereista ja ihmismielen hauraudesta kertova unenomainen sarja on kuitenkin ehdottomasti katsomisen arvoinen, onhan se myös palkittu parhaan draamasarjan Golden Globella vuonna 2016. HBO Nordiciin lisättiin vastikään sarjan toinen kausi.

3. Transformers 5: Viimeinen ritari

Tuntuuko siltä, että on aika laittaa aivot narikkaan ja mennä pällistelemään jättirobotteja? Michael Bayn lelusaaga on saavuttanut (ainakin määrällisesti) kunnioitettavan viidennen osansa, jossa Bumblebee kavereineen seikkailee tällä kertaa Englannissa. Muuttujaroboteilla on nimittäin yllättävä yhteys kuningas Arthuriin ja Merliniin. Actionia pläjäyksestä ei ainakaan puutu.

4. Martin Ford: Robottien kukoistus

Vievätkö robotit työpaikkamme? Teknologiaekspertti Martin Ford käsittelee tekoälyn varjopuolia kirjassaan Robottien kukoistus, jota on ylistetty niin Financial Timesissä kuin New York Timesissakin. Synkässä visiossaan Ford ennustaa lisääntynyttä eriarvoistumista ja korkeakoulutettujen työpaikkojen katoamista, jos emme osaa puuttua tilanteeseen ajoissa. Teos saattaa aluksi tuntua kaukaa haetulta dystopialta – kunnes muistaa Ylenkin käyttäneen keväällä kuntavaalien uutisoinnissa robottitoimittajaa.

5. London Science Museum: Robots

Matkalla Lontooseen? Muista pistäytyä kaupungin tiedemuseon näyttelyssä, jonka päätähtenä ovat nyt robotit! Näyttelyssä esitellään robotiikan kehitystä viimeisen viidensadan vuoden varrelta, aina 1500-luvun automaattimunkista tämän päivän ihmistäkin todentuntuisempiin humanoideihin. Näyttely on avoinna 3.9. asti.

6. Suomi Areena: RoboSteam

Taidetaan sitä robottitapahtumia koti-Suomessakin: automaatit valtaavat Porin 14.7. Koko perheen tapahtumassa lavalla nähdään niin robottikitara, robottijumppaa kuin eturivin suomalaisia poliitikoita ja vaikuttajia keskustelemassa tekoälyn tuomista uhista ja mahdollisuuksista yhteiskunnallemme.

7. Horizon: Zero Dawn (PS4)

Jos ihmisten ja muiden elollisten olentojen tappaminen tuntuu pahalta peliohjaimellakin, tutustu Horizon: Zero Dawniin. Seikkailupelissä pääsee nimittäin saalistamaan metallisia otuksia, kuten robottidinosauruksia! Vangitsevaan, esihistoriallista elämänmenoa ja huipputeknologiaa yhdistelevään maailmaan vievä seikkailu näyttää hyvältä ja kätkee sisäänsä myös mielenkiintoisen tarinan.

8. Radio-ohjelmia tekoälystä Ylellä

Yle on koostanut artikkeliinsa neljä tuoretta ja mielenkiintoista radio-ohjelmaa tekoälystä. Ohjelmissa käsitellään aihetta niin etiikan, työelämän, yhteiskunnan kuin luovuudenkin kannalta ja vieraina kuullaan alan suomalaisia huippunimiä. 30–50 minuuttia pitkät ohjelmat sopivat erityisen hyvin rauhalliseen kesäiltafilosofointiin laiturinnokassa.

9. Westworld

Viime syksynä ilmestynyt HBO:n uusin suursarja Westworld on varmasti jo monelle tuttu, mutta kestää toisenkin katselukerran kesän yöttöminä öinä. Lännenteemaisessa huvipuistossa elävät androidit ovat olemassa vain ihmisvieraiden turmeltuneiden toiveiden täyttämiseksi – mutta eivät itse tiedä olevansa keinotekoisia. Useita juonipolkuja yhdistävä tarina kutoutuu näyttäväksi kokonaisuudeksi.

10. Judah Vs. The Machines

The Onionin tuottamassa nettisarjassa 30 Rock -sarjasta tuttu koomikko Judah Friedlander ottaa mittaa maailman parhaista tekoälyistä. Kahdeksan jakson sarjassa Friedlander saa vastustajakseen mm. Facebookin koirarotuja tunnistavan robotin, taidemaalarirobotin sekä tunteita tunnistavan tekoälyn. Viitisen minuuttia pitkät jaksot ovat täydellistä välipalaviihdettä.

11. 2001: Avaruusseikkailu

Stanley Kubrickin ja Arthur C. Clarken scifi-klassikko esitetään jälleen Yle Teemalla 8.7., joten kaikkien robottifanien kannattaa varata ilta vapaaksi ja kokoontua töllöttimen eteen. Elokuvahistorian kenties kuuluisin tekoäly HAL 9000 ei esittelyjä kaipaa, ja koneen tunteikas loppumonologi saa pohtimaan niin ihmisen ja robotin kuin hyvyyden ja pahuudenkin häilyviä rajoja.

12. Planet Money – Episode 622: Humans vs Robots

Kuinka hyvin robotti selviytyy pyykin lajittelusta ja viikkaamisesta? Entäpä pörssiyrityksen vuosikertomuksen analysoinnista? Huippusuositun podcastin parin vuoden takaisessa jaksossa laitetaan ihmiset ja koneet kisailemaan arkisissa tehtävissä.